Jenis Kecerdasan Psikotes Anak

Tiada anak yang bodoh. Tiap-tiap kanak-kanak memiliki kecerdasan mereka sendiri. Ahli pendidikan berasal dari Universiti Harvard, Amerika Syarikat, Thomas Armstrong mendedahkan, terdapat lapan tipe kecerdasan di dalam kalangan kanak-kanak mengikut teori Multiple Intelligences atau kecerdasan pelbagai.


Teori ini mula diperkenalkan oleh ahli pendidikan yang juga berasal dari Universiti Harvard iaitu Howard Gardner. Howard membahagikannya kepada lapan style kecerdasan kanak-kanak iaitu pandai perkataan (Linguistic intelligence), pandai nombor (Logik atau kecerdasan matematik), pandai diri (Intrapersonal intelligence), pandai orang (Interpersonal intelligence), pandai muzik (Musical intelligence), pandai bergambar. (Kepintaran). spatial), pandai badan (Kecerdasan kinetik), dan pandai alam semula menjadi (Kecerdasan naturalis).

contoh soal psikotes


Thomas menjelaskan, tiap tiap kanak-kanak kemungkinan boleh miliki lapan tipe kecerdasan ini. Walau bagaimanapun, terdapat kanak-kanak yang sebatas menonjol di dalam satu atau lebih style kecerdasan ini. Untuk tersebut, menurut Thomas, ibu bapa seharusnya mengenali tipe kecerdasan anak-anak, seterusnya menunjang mengasah kecerdasan mereka.


“Support anak disesuaikan bersama tipe kecerdasan. Miliki minat sanggup membina kompetensi anak di jaman depan,” kata Thomas di dalam program ceramah bertajuk Different Children with Smart Differences oleh S-26 Procal Gold Wyeth Nutrition di Jakarta, Khamis (1/10). /2015).

sumber : Puji Hartono

Thomas menegaskan bahawa ibu bapa bukan boleh memaksa talenta anak-anak mereka. Kanak-Kanak kudu disokong mengikut minat mereka. Apakah 8 style kecerdasan terhadap kanak-kanak ini? Berikut adalah klarifikasi dan cara untuk membangunkannya.


1. Kata pandai (Kecerdasan linguistik)


Kecerdasan style ini terkait bersama dengan kebolehan kanak-kanak bertutur mirip tersedia didalam bentuk tulisan mahupun lisan. Kecerdasan linguistik bisa dilihat apabila kanak-kanak bahagia membaca, boleh mengeja perkataan bersama dengan cepat, senang menulis, senang bercakap, dan mendengar cerita.


Dapatkan maklumat, inspirasi dan pandangan di dalam e-mel kamu.
Daftar e-mel


Jikalau anak membuktikan kesukaannya layaknya ini, ibu bapa boleh sediakan buku cerita, mainan abjad, kertas tulis, atau mainan yang mengenai bersama huruf dan perkataan lain yang boleh merangsang kecerdasan ini.


Ibu bapa juga boleh menyokong anak-anak mereka bersama dengan sering meminta mereka bercerita, membaca dengan, membaca cerita dongeng, dan berdialog bersama dengan anak-anak mereka.


2.Bijak nombor (Logik atau kecerdasan matematik)


Tipe kecerdasan ini boleh dicirikan apabila kanak-kanak berminat bersama nombor, layaknya matematik, dan perkara yang berbau sains, dan juga yang berkenaan bersama logik.


Untuk mengasah keupayaan ini, berikan kanak-kanak alat mengira yang menarik, objek untuk dikira, bongkah yang ditulis bersama dengan nombor, teka-teki, sampai penimbang untuk mengukur berat.


Ibu bapa boleh membawa anak melawat muzium sains, mengajak anak bermain sambil mengira, atau bermain monopoli.


3. Pandai diri (Kecerdasan intrapersonal)


Kanak-Kanak yang punya kecerdasan model ini lebih senang bermain bersendirian. Tapi, dia boleh mengawal emosi bersama baik. Kanak-Kanak ini biasanya memiliki cita-cita dan udah jelas apa yang mereka mahu jadi apabila mereka dewasa. Dia juga miliki keyakinan diri yang tinggi dan boleh menyampaikan perasaannya bersama baik.
Jikalau anak kecil kamu perlihatkan tanda-tanda kecerdasan ini, berikan dia sokongan bersama dengan sediakan area yang selesa untuk bermain bersendirian, anak patung, atau mainan untuk bermain. Ibu bapa boleh mengajak anak kecil bercerita berkenaan perasaan dan bertanyakan pendapat mengenai pelbagai perkara. Kamu juga boleh mengajak mereka lakukan aktiviti refleksi layaknya yoga.


4.Orang pandai (Kecerdasan interpersonal)


Berbeza bersama dengan pandai diri, kanak-kanak yang punya kecerdasan tipe ini lebih senang bermain bersama dengan ramai orang. Kanak-Kanak juga punyai ikut merasakan, sanggup menyadari perasaan orang lain, dan cenderung menonjol agar mereka senang memimpin ketika bermain.


Kanak-Kanak layaknya ini benar-benar disesuaikan diberikan kostum untuk bermain drama atau teater boneka. Ibu bapa boleh mengajak mereka bermain dengan di luar tempat tinggal atau kerap mengajak anak-anak kecil mereka mampir ke majlis keluarga untuk beramah mesra.


5. Pandai muzik (Kecerdasan muzik)


Kecerdasan muzik bisa saja merupakan keliru satu model kecerdasan yang paling enteng dilihat oleh ibu bapa. Karakteristik-Karakteristik kanak-kanak yang memiliki kecerdasan ini antara lain senang menyanyi, menggoncang badan atau menari apabila mendengar bunyi muzik, bahagia mendengar muzik, mengingat lagu, senang memukul layaknya bermain gendang, dan bermain piano.


Untuk menyokong minat kanak-kanak didalam muzik, berikan dia alat muzik layaknya gendang kecil, papan kekunci, piano, piano, dan pelbagai alat muzik lain. Ajak si kecil bermain muzik bersama dengan, menyanyi, mendengar muzik, malah bawa dia ke konsert muzik kanak-kanak.


6. Pandai gambar (Kecerdasan ruang)


Kanak-Kanak yang memiliki kecerdasan ini biasanya dilihat daripada getol melukis, menconteng di atas kertas, mewarna, bahagia berimaginasi, dan puas bermain membina sesuatu memakai bongkah.


Untuk kanak-kanak ini, sedia kan buku lukisan, bekalan mewarna layaknya berus dan cat air, dan kamera. Kerap lakukan aktiviti melukis dengan-mirip melawat muzium seni.


7. Pandai Badan (Kecerdasan kinetik)


Kanak-Kanak yang punyai kecerdasan badan pandai benar-benar aktif, layaknya bersukan, menari, menyentuh pelbagai objek dan mengkajinya, atau sebabkan sesuatu bersama tangan mereka.


Untuk menyokong kecerdasannya, berikan kanak-kanak tersebut mainan bersama dengan blok kayu, beg pasir agar dia boleh membina bangunan atau tempat tinggal. Boleh juga beri anak tali untuk bermain lompat tali.


Kanak-Kanak layaknya ini terlalu gembira apabila diajak bersenam dengan keluarga, mengakibatkan kraf, atau menyaksikan persembahan balet atau teater.


8. Alam semula menjadi pandai


Kanak-Kanak yang memiliki kecerdasan naturalis amat puas bermain di alam semula menjadi. Kanak-Kanak ini juga senang haiwan, punyai keprihatinan pada alam lebih kurang, senang tumbuh-tumbuhan.


Untuk menyokongnya, berikan kanak-kanak haiwan peliharaan, akuarium, sedia kan taman dan tumbuhan, teropong untuk menyaksikan burung.


Kanak-Kanak layaknya ini memang senang diajak bersiar-siar di alam liar, ke zoo, dan lakukan aktiviti berkebun bersama dengan-mirip sambil mengenali style tumbuhan dan haiwan atau serangga yang ditemui.